אקסקל » חדשות » קהילה קווקזית » ההיסטוריה והתרבות של יהודי קווקז » מתכוני מאכלים מסורתיים של יהודי קווקז


מתכוני מאכלים מסורתיים של יהודי קווקז


 
 
מתכוני מאכלים מסורתיים של יהודי קווקזמתכוני מאכלים מסורתיים של יהודי קווקז
 
 
בימי הקיץ נעשו הבישולים בחצרות ובימי החורף בתוך הבית. בתקרת הגג הייתה ארובה ממנה יצאו העשן והריחות שנדפו מהבישולים השונים.

חומרי הבעירה היו מעצים וזרדים שאספו היהודים בסביבתם. הלחם נאפה בתנור מיוחד ודמה לפיתות עגולות וגדולות, מרוחות מבחוץ בביצה ועליהן מפזרים גם שומשומים. לחם זה נשאר לתקופה ארוכה. התפריט נקבע מראש ושונה מדי יום. נלמדו מאכלים גם מהשכנים.

בהתאם לסוג האוכל היו כלי מאכל מיוחדים; עשויים מחרס, פח או זכוכית. סכו"ם מעץ היה למרקים ומאכלים מהבילים ביותר. בדרך כלל הם יצרו את המזון בעצמם; ירקות, פירות וגם הבשר והעופות. הם אספו ביערות הסמוכים מיני מזונות; פטריות ועלי ירקות. את השאר קנו בשווקים. כמעט תמיד היו להם מזונות משומרים ומעושנים ששמרו במחסנים המיועדים לכך. אלה שגרו ליד האגמים והים (ואלה אמנם היו הרוב), שימרו גם דגים מכל הסוגים. נרקחו ריבות מכל מין אפשרי, בפרט מ "דומבול" (אפרסק קטן ירוק וחמוץ מאד). וכשנרקח הפרי, שמו כפית אחת מריבתו בכוס תה ושתו להנאתם עם קוביית סוכר קשה (כידוע תה הוא אחד המשקאות האהובים על בני העדה).

בקיץ, השתמשו בירקות ובפירות טריים, חלב וגבינות שונות שעשו במו ידיהם. בחורף, אכלו את מה שנאגר; את הבשר שיובש ושמולח טמנו בכדי חרס באדמה לשימושם בחורף. עבור הבשר השתמשו בתרנגולות שהסתובבו בחצרות ומהן אף נטלו את הביצים.

מגוון המאכלים היה גדול ורב;

דגנים: אורז, חומוס, חמניות, גרעיני דלעת, שומשום, תירס.

ירקות: עגבניות, חצילים, מלפפונים, סלק, בצל, במיה, קישואים, דלעת, תפוחי אדמה.

פירות: משמש, אגסים, תפוחים, שקדים, שזיפים, רימונים, ענבים, אגוזים.

מהענבים עשו: יין, חומץ, יין שרף, דבש, מיצים, צימוקים .

מהחלב עשו: שמנת, יוגורט וגבינות שונות .

האוכל היה מורכב מהרבה בשר בקר וצאן, עם שומנם, בנוסף גם השתמשו בבשר צלוי, מאכלי הדגים היו רבים ומגוונים; דגים מבושלים, מטוגנים, מלוחים, יבשים, בחומץ, דגים בשמן, צלויים ומעושנים.

מתכוני מאכלים מסורתיים של יהודי קווקז:

חִינְקָל-הִינְחָ'ר: לשים בצק עם ביצים. חותכים לחתיכות קטנות , שמים כל אלה בקדירת מים רותחים, עד שמתבשלים. מגישים בצלחת וכף מעץ. בנוסף לזאת, מבשלים או צולים בשר צאן עם שומן האליה. כותשים שיני שום במכחשת, מערבבים את השום בחומץ. שמים את השום והחומץ בתוך המאכל, כל אחד לפי טעמו.

דוּשְפֶּרֶא-כוּרְזֵא: לשים בצק עם ביצים פורשים יריעה גדולה מן הבצק הדק שנפרס על השולחן. לוקחים כוס רגילה, מהדקים אותה על הבצק ויוצרים עיגולים כגודל פתח הכוס, שמים בתוך עיגולי הבצק בשר טחון מתובל בבצל ופטרוזיליה, מהדקים את הבצק מסביב לבשר וקושרים שתי וערב כך שהבשר לא יתפזר. מרתיחים מים בקדירה ולאחר מכן מכניסים הכל לתוכה. כעבור רבע שעה עד מחצית השעה האוכל מוכן. חובה לאכול את האוכל הזה עם שום כתוש, מתובל בחומץ. כלי המאכל על טהרת העץ ובכך הוא מקבל טעם מיוחד ומצונן.

יֲפְרִגִי-דוּלְמַה: בשר טחון שנלפת עיגולים ככף היד. עוטפים את הבשר בכרוב, או בעלי גפן, מבשלים בקדירה ולאחר מכן מגישים. מאכל זה נאכל עם אורז.

גִּינִי: בצק כנ"ל. מן הבצק פורסים פרוסות קטנות. מבשלים עם בשר ועדשים ומגישים כמרק .
חָאשִיל: שומן כבשים או שומן בקר על האש עם מעט קמח ומערבבים בתוך קדירה עד שהעיסה מתקשה. שמים מעט מים ותבלינים, מבשלים זמן קצר ולאחר שהתבשיל מתקרר מורחים עליו דבש .

טָארָא: מין ירק (תרד). מבשלים במיץ חמוץ עם בשר וצימוקים. נוהגים לעשות לחג פסח.

שִישְלִיקְ: תוחבים חתיכות בשר על שיפוד ובין חתיכה לחתיכה שמים בצל או עגבנייה, מתבלים במלח וצולים על גחלי פחם.

עָדִיסֵה: קמח מצות מתובל בהרבה סוכר. כאשר התבשיל מתקרר, חותכים לחתיכות. מיוחד לחג הפסח. כך, מקמח רגיל, לחג הפורים
בתאבון!
Прочитали: 1759 человек
Рейтинг:

Оставить комментарий пользователям Вконтакте и Facebook


30-12-2011, 12:56

Информация
לקוחות בקבוצהГости, לא ניתן להשאיר תגובות בחדשות.

קטגוריות

חדשות קהילה קווקזית

לוח שנה

«    אפריל 2014    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30